ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Καλάθι Αγορών

Το καλάθι σας είναι άδειο!

Προσθέστε οποιοδήποτε προιόν και ξεκινήστε τις αγορές σας!

Γρανάτης ο Γενέθλιος λίθος του Ιανουαρίου

Γρανάτης Γενέθλιος Λίθος Ιανουαρίου

Ο Γρανάτης (Garnet) πήρε την ονομασία του από το ρόδι (pomegranate) μιας και η πιο γνωστή του και σε αφθονία μορφή είναι χρώματος κόκκινου-μπορντώ και θυμίζει τα σπόρια του ροδιού. Οι θρύλοι λένε ότι φέρνει ειρήνη, αφθονία και καλή υγεία στο σπίτι. Μερικοί τον αποκαλούν ΄Λίθος της Πίστης΄ γιατί πιστεύεται ότι αυτός που το φοράει και κάνει καλό θα του φέρει περισσότερο καλό. Επίσης ότι συμβολίζει την βαθιά και μακροχρόνια φιλία. Τέλος πιστεύεται ότι φέρνει την ηρεμία σε αυτόν που το φοράει.

Ο Γρανάτης είναι γνωστός από την αρχαιότητα, από το 3800πΧ όταν οι Αιγύπτιοι το χρησιμοποιήσουν για να στολίσουν τα κοσμήματά τους, όπου κάποια από αυτά τα θαυμάζουμε μέχρι σήμερα ανάμεσα στα ευρήματα των τάφων που έχουν ανακαλυφθεί. Οι Αιγύπτιοι πίστευαν ότι ο γρανάτης συμβολίζει τη ζωή. Επίσης κατά τον 3ο και 4ο αιώνα οι Ρωμαίοι είχαν αδυναμία στον γρανάτη και ιδιαίτερα στα δαχτυλίδια με σφραγιδόλιθους. Χρησιμοποιήθηκε από τους πολεμιστές ως φυλαχτό και από θεραπευτές της εποχής. Κατά τη διάρκεια τουΜεσαίωνα οι σφραγιδόλιθοι από γρανάτη συμβόλιζαν την ευγενή καταγωγή. Το 1500 ανακαλύφθηκε ένα μεγάλο κοίτασμα του ορυκτού στην κεντρική Ευρώπη, γνωστό και ως Bohemian και ο γρανάτης έγινε πολύ δημοφιλής μέχρι περίπου το 1800. Σήμερα σώζονται πολλά κοσμήματα της Βικτωριανής περιόδου με γρανάτη.

Οι γρανάτες είναι μια ομάδα διαφορετικών ορυκτών που έχουν όμως σχέση μεταξύ τους. Έχουν την ίδια κρυσταλλική δομή αλλά αποτελούνται από διαφορετικά χημικά συστατικά. Έτσι οι γρανάτες βρίσκονται σε πολλά και διαφορετικά χρώματα όπως πράσινο, πορτοκαλί, πορτοκαλο- ροζ, κόκκινο προς μπορντό, κόκκινο προς μωβ και μπλε.

Υπάρχουν πάνω από είκοσι διαφορετικά είδη γρανάτη αλλά μόνο πέντε από αυτά είναι τα πιο σημαντικά σαν ημιπολύτιμες πέτρες, Πυρωπό (Pyrope), Αλμανδίνη (Almandine or Almandite), Σπεσαρτίνη (Spessartine), Γροσουλάριος (Grossular or Grossularite) και Ανδραδίτης (Andradite). Υπάρχει και ένα έκτο είδος ο Ουβαροβίτης (Uvarovite), ένας πράσινος γρανάτης που συνήθως βρίσκεται στη μορφή πολύ μικρών κρυστάλλων που δε μπορούν να κοπούν. Τα παραπάνω είδη χωρίζονται και σε διαφορετικές κατηγορίες. Για παράδειγμα ο Αδαμαντοειδής ( Demandoid) είναι ένας σπάνιος και διάσημος πράσινος γρανάτης, ο Τσαβορίτης (Tsavorite) είναι Γροσουλάριος και επίσης γνωστός για το πράσινο του χρώμα. Πολλοί γρανάτες είναι αποτέλεσμα μίξης δύο ή τριών ειδών γρανάτη. Όπως για παράδειγμα ο Ροδολίτης (Rhodolite) γνωστός για το κόκκινο-μωβ χρώμα του και είναι Πυρωπό-Αλμανδίνη (Pyrope-Almandine)

granatis-genethlios-lithos-ianoyarioy.jpg

Ημερομηνία

10 Ιανουαρίου

Share:

Arrow