Μαργαριτάρια ο Γενέθλιος Λίθος του Ιουνίου
Τα φυσικά μαργαριτάρια συμβόλιζαν τον πλούτο και την κοινωνική καταξίωση και αυτό τα έκανε πολυπόθητα για χιλιάδες χρόνια. Η παλαιότερη γραπτή αναφορά που έχουμε για τα μαργαριτάρια είναι από το 2206 π.Χ στην Κίνα. Από την αρχαιότητα μέχρι την ανακάλυψη του Νέου Κόσμου το 1492 οι πιο σημαντικές πηγές φυσικών μαργαριταριών ήταν ο Περσικός Κόλπος, τα νερά της Σρι Λάνκας, οι Κινέζικοι ποταμοί και λίμνες, καθώς και οι ποταμοί της Ευρώπης. Η ζήτηση στην Ευρώπη αυξήθηκε με την ανακάλυψη νέων πηγών στην Βενεζουέλα και τον Παναμά από το Χριστόφορο Κολόμβο, από το 1498 έως το 1502. Όμως η υπεραλίευση, οι καλλιέργειες και οι γεωτρήσεις για την εύρεση πετρελαίου οδήγησαν στη δραματική μείωση αυτών των πηγών.
Τα πρώτα βήματα για καλλιέργειες τα είχαν κάνει οι Κινέζοι, όμως οι πρωτοπόροι Ιάπωνες ήταν αυτοί που δημιούργησαν τις πρώτες ολοκληρωμένες καλλιέργειες μαργαριταριών στις αρχές του 20ου αιώνα. Μέχρι το 1920 απέκτησαν τεράστια εμπορική αξία και επιτυχία. Από το 1930 έως το 1980 αναπτύχθηκαν πολλές νέες καλλιέργειες σε διάφορες χώρες του κόσμου.
Τα μαργαριτάρια ως θησαυροί από τις λίμνες, θάλασσες και ωκεανούς της Γης ενσαρκώνουν το μυστήριο, τη δύναμη και την πηγή ζωής που υπάρχουν στη φύση του νερού.
Σε κάποιες κουλτούρες το σφαιρικό σχήμα των μαργαριταριών σχετιζόταν με το φεγγάρι. Στην αρχαία Κίνα πιστεύανε ότι τα μαργαριτάρια σε προστατεύουν από τη φωτιά και από τους δράκους που φυσούσαν φωτιά. Ενώ στην Ευρώπη πάντοτε συμβόλιζε τη σεμνότητα, την καθαρότητα και την αγνότητα.
Είδη Μαργαριταριών
Τα μαργαριτάρια, φυσικά και καλλιεργημένα βγαίνουν σε διάφορα χρώματα με πιο συνήθη το λευκόκαι το κρεμ. Το μαύρο, το γκρι και το ασημί είναι επίσης συνηθισμένα χρώματα. Χαρακτηριστικές δε είναι οι αποχρώσεις και τόνοι του ροζ, του πράσινου, του μωβ και του μπλε που διακρίνουμε πάνω σε όλα τα βασικά χρώματα των μαργαριταριών.
Τα φυσικά μαργαριτάρια δημιουργούνται μέσα στο σώμα ή στον ιστό του μανδύα ορισμένων μαργαριτοφόρων όστρακων, γύρω από κάποιο μικροσκοπικό ξένο σώμα που έχει εισχωρήσει μέσα στο όστρακο και χωρίς ανθρώπινη επέμβαση. Το όστρακο για να αμυνθεί παράγει και καλύπτει το ξένο σώμα με μάργαρο, δημιουργώντας έτσι μετά από καιρό ένα μαργαριτάρι.
Η ανάπτυξη καλλιεργημένων μαργαριταριών απαιτεί την επέμβαση και τη φροντίδα του ανθρώπου. Σήμερα τα περισσότερα όστρακα που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή μαργαριταριών, καλλιεργούνται ειδικά για αυτό το σκοπό.
Η παραγωγική διαδικασία ξεκινάει όταν ο άνθρωπος τοποθετεί μέσα στο μαργαριτοφόρο όστρακο μικροσκοπικούς ιστούς από το μανδύα ενός κατεστραμμένου όστρακου του ιδίου είδους ή κάποιο πυρήνα-μπίλια από όστρακο. Έτσι όπως και στα φυσικά μαργαριτάρια το όστρακο για να αμυνθεί παράγει και καλύπτει το ξένο σώμα με μάργαρο.
Υπάρχουν τέσσερις βασικές κατηγορίες μαργαριταριών:
South Sea: Μαργαριτάρια Νοτίων Θαλασσών, σε λευκές και χρυσαφή αποχρώσεις, μεγάλου μεγέθους από 8χιλ έως 20χιλ που καλλιεργούνται στην Αυστραλία, την Ινδονησία και τις Φιλιππίνες
Tahiti: Μαργαριτάρια θαλάσσης, μεγάλου μεγέθους από 9χιλ έως 14χιλ, σε αποχρώσεις του γκρι και μαύρου και καλλιεργούνται στη Γαλλική Πολυνησία και κυρίως στην Ταϊτή.
Freshwater: Μαργαριτάρια γλυκού νερού, μεγέθους από 4χιλ έως 14χιλ, σε λευκό και διάφορες αποχρώσεις όπως ροζ, σομόν και μωβ, που καλλιεργούνται κυρίως στην Κίνα.
Τρόποι Αξιολόγησης Μαργαριταριών
Για την αξιολόγηση των μαργαριταριών δεν υπάρχει κάποια επίσημη κλίμακα όπως στα διαμάντια. Υπάρχουν όμως κάποιοι παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά την τιμή τους.
Λάμψη, στιλπνότητα: Όσο πιο στιλπνό είναι ένα μαργαριτάρι τόσο πιο φίνες και φωτεινές είναι οι αντανακλάσεις στην επιφάνειά του.
Ποιότητα επιφάνειας: Όσο λιγότερα ψεγάδια και λεία η επιφάνεια του μαργαριταριού τόσο καλύτερη η ποιότητά του.
Σχήμα: Τα μαργαριτάρια βγαίνουν σε διάφορα σχήματα όπως στρόγγυλα, οβάλ, σταγόνα, μπουτόν και ακανόνιστα-μπαρόκ. Όσο πιο τέλειο το σχήμα τους τόσο πιο μεγάλη η αξία τους.
Χρώμα: Παρόλο που το λευκό είναι το πιο διαδεδομένο υπάρχουν και πολλά χρωματιστά μαργαριτάρια όπως προαναφέραμε. Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι ανάλογα με το χρώμα που έχει το εσωτερικό του όστρακου, βγαίνει και το αντίστοιχο χρώμα στο μαργαριτάρι. Όσο πιο έντονο και ομοιόμορφο το χρώμα τους τόσο πιο μεγάλη η αξία τους
Πυκνότητα του μάργαρου: Όσο πιο πολλές οι στρώσεις του μάργαρου τόσο πιο ποιοτικό και ανθεκτικό το μαργαριτάρι.
Μέγεθος: Τα μεγέθη των μαργαριταριών ξεκινάνε από 2χιλ και φτάνουν μέχρι 15-20χιλ, όσο πιο μεγάλο τόσο πιο σπάνιο.
Ομοιομορφία: Για να δημιουργηθεί μια σειρά από μαργαριτάρια ή ένα ζευγάρι γίνεται διαλογή από χιλιάδες μαργαριτάρια. Όσο πιο ταιριαστά είναι μεταξύ τους όσον αφορά όλους τους παραπάνω παράγοντες τόσο μεγαλύτερη η αξία τους.