ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Καλάθι Αγορών

Το καλάθι σας είναι άδειο!

Προσθέστε οποιοδήποτε προιόν και ξεκινήστε τις αγορές σας!

Περίδοτο ο Γενέθλιος Λίθος του Αυγούστου

Περίδοτο ο Γενέθλιος Λίθος του Αυγούστου.

Η λέξη Περίδοτο προέρχεται από την Αραβική λέξη ‘φαριντάτ’ που σημαίνει πολύτιμος λίθος. Από πάντοτε σχετιζότανε με το φως και οι Αιγύπτιοι το ονομάζανε ‘Ο πολύτιμος λίθος του Ήλιου’ και πιστεύανε ότι προστάτευε τον ιδιοκτήτη από τους εφιάλτες της νύχτας, ειδικά όταν ήταν δεμένο σε χρυσό. Άλλοι τα δένανε με τρίχες γαϊδάρου, γύρω από το χέρι για να διώχνουν τα κακά πνεύματα.

Το Περίδοτο είναι η πολύτιμη και σπάνια ποικιλία του ορυκτού ολιβίνη. Δημιουργείται βαθιά μέσα στομανδύα της γης και ανεβαίνει στην επιφάνεια μέσα από τα Ηφαίστεια. Έτσι δεν είναι τυχαίο που στη Χαβάη το Περίδοτο συμβολίζει τα δάκρυα της Πέλε, της θεότητας του Ηφαιστείου και της φωτιάς, που ελέγχει τη ροή της λάβας. Σήμερα πιστεύεται ότι το Περίδοτο έχει θεραπευτικές ιδιότητες, προστατεύει από το κακό και τους εφιάλτες, φέρνει ευημερία και καλή τύχη.

Εξορυσσότανε από την αρχαιότητα στην Αίγυπτο, μάλιστα υπάρχουν καταγεγραμμένα αρχεία για ένα μεγάλο πανέμορφο πράσινο λίθο που είχε βρεθεί στην Ερυθρά Θάλασσα στο νησί Τοπάζιο, που σήμερα είναι γνωστό ως το Νησί του Αγίου Ιωάννη ή Ζεμπιργκέτ. Από παλιά μπερδεύανε το Περίδοτο με άλλες πέτρες όπως το τοπάζιο ή το σμαράγδι. Κάποιοι ιστορικοί πιστεύουν ότι η φημισμένη Σμαραγδένια συλλογή της Κλεοπάτρας ήταν στην πραγματικότητα περίδοτα. Επίσης οι 200 καρατίων λίθοι που διακοσμούν τη λειψανοθήκη των τριών βασιλέων, στον καθεδρικό ναό της Κολονίας είναι περίδοτα, ενώ για αιώνες νομίζανε ότι ήταν σμαράγδια.

Το Περίδοτο όπως προαναφέραμε είναι η πολύτιμη ποιότητα του ορυκτού ολιβίνη. Δημιουργείται στο μανδύα της γης και το βρίσκουμε σε ηφαιστιογενή πετρώματα. Πολύ πιο σπάνια το βρίσκουμε σεθραύσματα μετεωριτών που έπεσαν στη γη. Όμως είναι εξαιρετικά σπάνια και σίγουρα δε θα τα βρούμε δεμένα σε ένα κόσμημα. Χάρις των μεγάλων αποθεμάτων που έχουν βρεθεί στην Αριζόνα και το Πακιστάν οι τιμές τους είναι προσιτές.


Χρώμα

Η χημική του σύσταση περιλαμβάνει σίδηρο και μαγνήσιο. Στο σίδηρο οφείλεται το όμορφο κιτρινοπράσινο χρώμα του. Οι αποχρώσεις του μπορεί να είναι από καφέ-πράσινο ή πράσινο της ελιάς, σε κιτρινοπράσινο έως καθαρό πράσινο. Η καλύτερη ποιότητα χρώματος είναι το καθαρό πράσινο χωρίς ίχνη κίτρινου ή καφέ. Το περίδοτο που καφετίζει θεωρείται χαμηλότερης ποιότητας. Οι καθαρά πράσινες πέτρες είναι εξαιρετικά σπάνιες ενώ συνήθως τα περίδοτα βρίσκονται σε κιτρινοπράσινες αποχρώσεις. Όσο πιο έντονη η απόχρωση τόσο καλύτερη η ποιότητα. Οι πέτρες με το καλύτερο χρώμα συνήθως προέρχονται από τη Βιρμανία και το Πακιστάν.

Καθαρότητα

Τα περισσότερα υψηλής ποιότητας περίδοτα δεν έχουν εγκλήσεις εμφανείς με γυμνό μάτι. Οι εγκλήσεις που μπορεί να είναι μικροσκοπικές μαύρες κηλίδες φαίνονται μόνο σε μεγέθυνση με μικροσκόπιο. Άλλες χαρακτηριστικές εγκλήσεις είναι τα λεγόμενα ‘νούφαρα’, που φαίνονται έτσι χάρις το διπλό δείκτη διαθλάσεως που έχει το περίδοτο. Αν οι εγκλήσεις φαίνονται με γυμνό μάτι επηρεάζεται η αξία τους, ειδικά όταν έχουμε μαύρες εγκλήσεις σε πολύ ανοιχτόχρωμες πέτρες.

Κοπή
Το περίδοτο κόβεται σε μεγάλη ποικιλία σχημάτων και ειδών κοπής. Η παραγωγή συμπεριλαμβάνει όλα τα στάνταρ σχήματα όπως στρόγγυλο, οβάλ, σταγόνα, cushion (ορθογώνιο ή τετράγωνο με στρογγυλεμένες άκρες), τρίγωνο και ναβέτα.

Συχνά η κοπή είναι cabouchon (στρογγυλεμένη, χωρίς φάσες), μπριγιάν ή γίνεται συνδυασμός κοπών, μπριγιάν με step cuts.

Βάρος
Τα περίδοτα κόβονται σε μεγάλη ποικιλία μεγεθών, τα μικρά μεγέθη έως 1ct είναι πιο οικονομικά, ενώ από 8/10χιλ οι τιμές ανεβαίνουν σημαντικά. Οι μεγαλύτεροι λίθοι προέχονται από τη Βιρμανία όπως και το Πακιστάν, από μια πηγή ψηλά στα Ιμαλάια. Τα πιο εμπορικά μεγέθη και ποιότητες προέρχονται από την Αριζόνα των Ηνωμένων Πολιτειών καθώς και από την Κίνα.

Ημερομηνία

09 Αυγούστου

Share:

Arrow