ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Καλάθι Αγορών

Το καλάθι σας είναι άδειο!

Προσθέστε οποιοδήποτε προιόν και ξεκινήστε τις αγορές σας!

Ρουμπίνι ο Γενέθλιος Λίθος του Ιουλίου

Ρουμπίνι ο Γενέθλιος Λίθος του Ιουλίου

Η λέξη ρουμπίνι προέρχεται από τη λατινική λέξη “rubeus” που σημαίνει κόκκινο. Στα σανσκριτικ, η λέξη “ratnaraj” σημαίνει ο βασιλιάς των πολύτιμων πετρών.

Χάρις του βαθύ κόκκινου χρώματος του, το ρουμπίνι σχετιζότανε από παλιά με τη δύναμη και τη ζωτικότητα του αίματος. Σύμβολο πάθους, προστασίας και ευημερίας, πιστεύεται ότι ενισχύει την ενέργεια, ανυψώνει την επίγνωση, το θάρρος και φέρνει επιτυχίες στην αγάπη και τη μάχη.

Στις Ασιατικές χώρες, το ρουμπίνι έχαιρε ιδιαίτερης εκτίμησης. Υπάρχουν αναφορές από το 200πΧ ότι στην Κίνα, στο δρόμο του μεταξιού εμπορευόντουσαν ρουμπίνια. Οι κινέζοι ευγενής στολίζανε τις πανοπλίες τους με ρουμπίνια γιατί πιστεύανε ότι θα τους προστατέψουν. Επίσης τα θάβανε στα θεμέλια ενός κτιρίου για καλό ριζικό.

Οι Ινδουιστές πιστεύανε ότι προσφέροντας ρουμπίνια στο Θεό Κρίσνα θα ξαναγεννιόντουσαν σαν αυτοκράτορες. Επίσης πιστεύανε ότι η εσωτερική λάμψη-φωτιά του ρουμπινιού έκαιγε τόσο ώστε θα μπορούσε να βράσει και το νερό. Αντίστοιχα στην αρχαία Ελλάδα πιστεύανε ότι η ζεστασιά του ρουμπινιού μπορούσε να λιώσει και κερί.

Στη Βιρμανία όπου εξορύσσονταν ρουμπίνια από το 600 μ.Χ., οι πολεμιστές πιστεύανε ότι τα ρουμπίνια τους έκαναν αήττητους, και για αυτό πολλές φορές τα εμφυτεύανε μέσα στο δέρμα τους για να τους προστατέψουν στη μάχη.

Παρόλο τη μεγάλη ιστορία που έχουν, τα ρουμπίνια αναγνωρίστηκαν ως είδος Κορούνδιου περίπου στα 1800. Μέχρι τότε νομίζανε ότι το κόκκινο σπινέλιο, η τουρμαλίνη και η γρανάδα ότι ήτανε και αυτά ρουμπίνια. Ακόμα και το Μαύρο Ρουμπίνι, ένα από τα φημισμένα βασιλικά κοσμήματα της Αγγλίας που θεωρούνταν ένα από τα μεγαλύτερα κομμένα ρουμπίνια, διαπιστώθηκε ότι ήτανε σπινέλιο.


Ο κόκκινος φθορισμός των ρουμπινιών βοήθησε στην κατασκευή του πρώτου βιομηχανικού laserπερίπου το 1960. Ενώ τα ρουμπίνια φυσικά και συνθετικά χρησιμοποιούνται ακόμα και σήμερα για την κατασκευή laser, ρολογιών και ιατρικών μηχανημάτων.

Χαρακτηριστικά:

Το ρουμπίνι ανήκει στην οικογένεια του Κορούνδιου και το χρώμα του οφείλεται στο Xρώμιο που βρίσκεται στην κρυσταλλική του δομή. Οποιοδήποτε άλλο χρωματιστό κορούνδιο ονομάζεται ζαφείρι. Το ρουμπίνι θεωρείται το πιο πολύτιμο κορούνδιο και η τιμή ως προς το βάρος του μπορεί να είναι υψηλότερη από κάθε άλλη χρωματιστή πέτρα. Αυτό το καθιστά έναν από τους πιο σημαντικούς χρωματιστούς λίθους.

Χρώμα

Στο ρουμπίνι, το χρώμα είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει την αξία του. Στην πιο καθαρή του μορφή το Κορούνδιο είναι άχρωμο. Τα ιχνοστοιχεία που γίνονται μέρος της κρυσταλλικής του δομής καθορίζουν και το χρώμα του. Στην προκειμένη περίπτωση το Xρώμιο είναι αυτό που δίνει το κόκκινο χρώμα στο ρουμπίνι σε διάφορους τόνους από πορτοκαλο-κόκκινο σε κόκκινο-μωβ. Όσο περισσότερο χρώμιο υπάρχει, τόσο πιο έντονο το κόκκινο χρώμα. Το χρώμιο προκαλεί επίσης και κόκκινο φθορισμό που τονίζει το χρώμα του ρουμπινιού και έτσι μπορεί να αυξηθεί και η αξία του. Όσο πιο έντονο και βαθύ το κόκκινο χρώμα του, με ελαφρώς κοκκινό μωβ τόνους, τόσο πιο μεγάλη η αξία του. Ενώ, όταν έχει έντονους πορτοκαλή και μωβ τόνους, τόσο πιοοικονομικό. Επίσης το χρώμα δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ σκούρο, ούτε πολύ ανοιχτό. Αν είναι πολύ σκούρο, επηρεάζει την φωτεινότητα της πέτρας, ενώ αν είναι πολύ ανοιχτό πλησιάζει στη ροζ απόχρωση και μπορεί να χαρακτηριστεί ως ροζ ζαφείρι. Ένας όρος που περιγράφει το πιο καλό χρώμα του ρουμπινιού είναι το “Pigeons Blood” δηλαδή έχει το ρουμπίνι που έχει χρώμα σαν το αίμα του περιστεριού. Τα ρουμπίνια από τη Βιρμανία είναι γνωστά για το εξαιρετικό χρώμα τους, όμως εξορύσσονται και σε άλλες περιοχές όπως στο Βιετνάμ, στην Ταϊλάνδη, στην Ινδία και την Αμερική.

Καθαρότητα

Όλα τα ρουμπίνια έχουν κάποιες εγκλήσεις και η αξία τους καθορίζεται από το πόσο εμφανείς είναι αυτές με γυμνό μάτι. Έτσι οι εμφανείς εγκλήσεις ή οι εγκλήσεις που χαμηλώνουν τη διαφάνεια και τη λάμψη του ρουμπινιού, επηρεάζουν δραματικά και την αξία του. Αν και το Κορούνδιο είναι δεύτερο σε σκληρότητα μετά το διαμάντι και άρα πολύ ανθεκτικό, η παρουσία μεγάλων εγκλήσεων που φτάνουν στην επιφάνεια της πέτρας μπορεί να την κάνουν πιο ευαίσθητη. Πολλές φορές, η παρουσία εγκλήσεων στο ρουμπίνι, μπορεί να βελτιώσει την εμφάνιση της πέτρας. Διαχέεται το φως και μετατρέπει μια σκούρη πέτρα σε πιο ανοιχτή. Τέλος κάποιες εγκλήσεις δημιουργούν μια λάμψη αστεριού, το “Star effect” όταν το ρουμπίνι κόβεται σε καμπουσόν, δηλαδή είναι στρογγυλεμένο από πάνω.

Κοπή

Η κρυσταλλική δομή και σχήμα του ακατέργαστου ρουμπινιού είναι εξαγωνική. Έτσι τα πιο συνήθη σχήματα είναι το οβάλ και το cushion, ορθογώνιο με στρογγυλεμένες άκρες. Άλλες σχήματα είναι τοστρόγγυλο, τρίγωνο, ορθογώνιο, σταγόνα και η ναβέτα, τα οποία τα βρίσκουμε πιο σπάνια σε μεγάλα μεγέθη και σε καλύτερες ποιότητες. Όσον αφορά την κοπή, συνήθως σχεδιάζεται έτσι ώστε να σχηματίζονται στο πάνω μέρος της πέτρας οι έδρες ενός μπριγιάν “brilliant cut” και κάτω οι έδρες ενός “emerald cut”. Επίσης επειδή το ακατέργαστο υλικό είναι πολύ ακριβό, οι σχεδιαστές προσπαθούν να εκμεταλλευτούν όσο περισσότερο υλικό γίνεται, έτσι πολλές φορές μπορεί να συναντήσουμε πέτρες με ρηχό κώνο.


Μέγεθος και Καράτια

Το ρουμπίνι έχει μεγαλύτερο ειδικό βάρος από το διαμάντι και το σμαράγδι. Έτσι ένα ρουμπίνι του ενός καρατιού είναι κατά πολύ μικρότερο από ένα διαμάντι και ένα σμαράγδι του ενός καρατιού.

Τα εξαιρετικής ποιότητας ρουμπίνια πάνω από ένα καράτι είναι πολύ σπάνια. Όμως υπάρχει μεγάλη προσφορά στις εμπορικές ποιότητες σε διάφορα μεγέθη. Η τιμή τους ανεβαίνει πολλαπλάσια όσο μεγαλώνει το μέγεθος. Για παράδειγμα ένα ρουμπίνι 5 καρατίων μπορεί να πουλάει από 2 έως 5 φορές περισσότερο από ένα ρουμπίνι του ενός καρατίου, ανάλογα με την ποιότητά του.

Ημερομηνία

16 Ιουλίου

Share:

Arrow