Piqué/Included (P1/I1, P2/I2, and P3/I3) Εγκλήσεις που είναι προφανείς με 10χ μεγέθυνση, πολλές φορές εμφανείς και στο γυμνό μάτι. Μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά τη διαφάνεια και τη λάμψη του διαμαντιού.
3. Κοπή (Cut)
Το Διαμάντι είναι γνωστό για τις ιδιότητές τους, όπως η σκληρότητά του, η μετάδοση του φωτός και η λάμψη του. Η αξιολόγηση της κοπής έχει να κάνει με το πόσο καλά είναι κομμένο το διαμάντι ώστε να αναδεικνύονται αυτές του οι ιδιότητες. Όσο πιο τέλειες είναι οι αναλογίες, η συμμετρία και το φινίρισμα (γυάλισμα) του διαμαντιού, τόσο πιο πολύ φως αντανακλάται. Το διαμάντι ως η σκληρότερη ύλη στη γη δεν είναι εύκολο να κοπεί παρά μόνο με τη χρήση διαμαντιού και σε συγκεκριμένη διεύθυνση κοπής. Έτσι χρειάζεται μεγάλη δεξιοτεχνία ώστε να επιτευχτεί το σωστό και το καλύτερο αποτέλεσμα.
Η ποιότητα της κοπής είναι κρίσιμη για την τελική εμφάνιση, ομορφιά και την αξία του διαμαντιού όμως είναι η πιο πολύπλοκη και τεχνικά δύσκολη διαδικασία ανάλυσης.
Όταν αξιολογούμε την κοπή κοιτάμε 7 παράγοντες. Τη Λάμψη (Brightness), τη Φωτιά (Fire), το Λαμπύρισμα (Scintillation) που έχουν να κάνουν με τo πως φαίνεται το διαμάντι από πάνω. Τη Συμμετρία (Symmetry), το Φινίρισμα (Polish) και την Αναλογία (Proportions) που έχουν να κάνουν με το σχεδιασμό και τη δεξιοτεχνία.
Λάμψη (Brightness)
Το εξωτερικό και εσωτερικό λευκό φως που ανακλάται από ένα διαμάντι.
Φωτιά (Fire)
Η μετατροπή του λευκού φωτός στα χρώματα της ίριδας.
Λαμπύρισμα (Scintillation)
Η λάμψη που παράγει το διαμάντι και το μοτίβο λευκών και σκούρων περιοχών που δημιουργείται από τις αντανακλάσεις του φωτός μέσα στο διαμάντι.
Όσον αφορά τους υπόλοιπους παράγοντες, σε κάθε είδος κοπής υπάρχουν κάποιες διεθνής προδιαγραφές στον αριθμό, το μέγεθος των πλευρών (φασετών) ακόμα και στις γωνίες μεταξύ τους. Χρειάστηκαν αμέτρητες ώρες εργασίας και δεξιοτεχνίας και με τη βοήθεια πλέον της τεχνολογίας όχι μόνο οι κοπές έχουν τελειοποιηθεί αλλά δημιουργήθηκαν και νέες κοπές όπως είναι για παράδειγμα το Princess και το Radiant Cut, που δημιουργήθηκαν στη δεκαετία του 1980.
Λαμβάνοντας υπόψη όλους αυτούς τους παράγοντες η κοπή χαρακτηρίζεται ως Εξαιρετική (Excellent), Πολύ Καλή (Very Good), Καλή (Good) και Μέτρια (Poor/Fair). Όσο χειρότερη η κοπή τόσο περισσότερο φως διαρρέει και δεν επιστρέφει στο μάτι με αποτέλεσμα να λάμπει λιγότερο.
Συχνά συγχέεται η κοπή με το σχήμα του διαμαντιού (στρόγγυλο, ορθογώνιο, τετράγωνο, δάκρυ). Διαφορετικά είδη κοπής είναι το Brilliant Cut, το Step Cut και το Rose Cut. Στο Brilliant Cut συναντάμε πολλά σχήματα όπως Στρόγγυλο (Round), Τετράγωνο (Princess, Radiant, Cushion), Δάκρυ(Drop), Καρδιά (Heart), Οβάλ (Oval), Τρίγωνο (Trigon) και Σαΐτα (Marquise). Χαρακτηριστικό στα Brilliant Cut είναι ο πολυεδρικός κώνος που καταλήγει σε μύτη. Στα Step Cuts συναντάμε Ορθογώνια (Baquettes, Emerald Cuts) ή Τραπέζια σχήματα, τα οποία επίσης έχουν κώνο όμως δεν καταλήγουν σε μύτη όπως στα μπριγιάν. Τα Rose Cuts είναι από τις πρώτες κοπές του διαμαντιού που είναι πολυεδρικά επάνω και ίσια από κάτω. Τα συναντάμε κυρίως σε αντίκες ή σε αντικέ κοσμήματα, συνήθως σε σχήμα στρόγγυλο, οβάλ ή τρίγωνο.
4. Βάρος Διαμαντιού σε Καράτια (Carat Weight)
Τα διαμάντια ζυγίζονται σε καράτια (Carats) όμως o όρος αυτός είναι διαφορετικός από τα καράτια του χρυσού. Ο όρος καράτι προέρχεται από τους σπόρους του Χαρουπιού (Carob seeds) που χρησιμοποιούνταν παλιότερα από τους εμπόρους για να ζυγίσουν τις πέτρες. Ένα καράτι ισούται με το ένα πέμπτο του γραμμαρίου δηλαδή 0,2 γραμμάρια ή 200 χιλιοστόγραμμα. Κάθε καράτι χωρίζεται σε 100 πόντους ή εκατοστά και με αυτόν τον τρόπο περιγράφουμε τα διαμάντια κάτω του ενός καρατιού. Έτσι για παράδειγμα όταν ένα διαμάντι ζυγίζει 0.28ct καράτια αναφερόμαστε σε αυτό ως 28 πόντους ή 28 εκατοστά του καρατιού.
Η τιμή του διαμαντιού αυξάνεται όσο μεγαλώνει το μέγεθος της πέτρας γιατί όσο πιο μεγάλη τόσο πιο σπάνια. Όμως δύο διαμάντια του ίδιου βάρους μπορεί να έχουν πολύ διαφορετική αξία ανάλογα με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του διαμαντιού, το Χρώμα, τη Καθαρότητα και την Κοπή. Έτσι είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η τιμή διαμορφώνεται σύμφωνα με όλους τους παράγοντες 4C’s.